Αρχική‎ > ‎

Γρήγορη ανάρρωση μετά το χειρουργείο; ERAS

Μετά από μια μεγάλη επέμβαση υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι που ακολουθούνται και στόχο έχουν την γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενούς, τη γρηγορότερη επάνοδο του στην καθημερινότητα και την πρώιμη έξοδο του από το νοσοκομείο.

Η ERAS (enhanced recovery after surgery) έχει σχεδιαστεί και βασίζεται πάνω σε ασφαλείς μεθόδους αρκετά διαφορετικούς που ακολουθούνται παραδοσιακά από την κλασική χειρουργική.

Η ERAS ξεκινά πριν το χειρουργείο και στόχο έχει την κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς για την επακόλουθη μεγάλη επέμβαση. Στη συνέχεια στο χειρουργείο ακολουθούνται ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που μειώνουν δραστικά το τραύμα και την κακοποίηση των ιστών.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής δεν φέρει καθετήρες και "σωληνάκια" (εκτός από ειδικές περιπτώσεις), ενώ κινητοποιείται άμεσα και σιτίζεται άμεσα. Δεν ευνοούνται η τοποθέτηση καθετήρων που καθηλώνουν τον ασθενή και δεν είναι επιθυμητή η παρατεταμένη νηστεία που εξουθενώνει τον ασθενή μας.

Ο ασθενής καλύπτεται με την κατάλληλη ενδοφλέβια αγωγή (αντιβιοτικά & αναλγητικά) και παραμένει στο νοσοκομείο ώσπου να καταφέρει μόνος του να σιτίζεται και να κινητοποιείται. Στο σπίτι πια συνεχίζει την αγωγή του και τίθεται σε τακτική παρακολούθηση από τον χειρουργό του.

Η ERAS είναι μια ασφαλής τεχνική που στόχο έχει τη μείωση κατά 30% του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο και κατά 50% των μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με την παρατεταμένη ασιτία και καθήλωση στο νοσοκομειακό κρεβάτι, όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από την ERAS society (http://erassociety.org/)  
      
Εμφάνιση 0 αντικειμένων
Ολοκλήρωση
Ταξινόμηση 
 
Ολοκλήρωση
Εμφάνιση 0 αντικειμένων
Comments