Συχνότερες Παθήσεις του Πρωκτού: Ραγάδες

Ποιους αφορούν και πως αντιμετωπίζονται;

Η ραγάδα στον πρωκτό είναι μια μικρή σχισμή-έλκος στο χείλος του. Ο πολύ έντονος πόνος κατά την κένωση που διαρκεί αρκετή ώρα μετά από αυτή, είναι το χαρακτηριστικό αυτών των μικρών σχισμών. Ο πόνος είναι τόσο έντονος που ο ασθενής "φοβάται" την κένωση και η εξέταση της περιοχής από το χειρουργό καθίσταται αδύνατη. Μικρή ποσότητα αίματος μπορεί επίσης να είναι παρούσα.

Δημήτριος Β. Τσάμης MD, MSc, PhD Γενικός Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών | Καρκίνος Παχέος Εντέρου, Εκκολπώματα, Στομίες, Παρά Φύση Έδρα, Χειρουργική μιας Οπής, Λαπαροσκοπική Κολεκτομή, Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου, Ραγάδα, Αιμορροϊδες, Κύστη Κόκκυγος
Η ραγάδα του πρωκτού μπορεί να συμβεί σε όλους τους ανθρώπους. Φαίνεται όμως πιο συχνά να συμβαίνει σε νέους ανθρώπους με παρουσία μη ομαλών κενώσεων. Η δυσκοιλιότητα και το πέρασμα σκληρών κοπράνων από τη μια ή οι πολύ συχνές και υδαρείς κενώσεις από την άλλη, πολλές φορές φαίνεται να την προκαλούν.

Η θεραπεία αυτής της πολύ επίπονης κατάστασης στον πρωκτό γίνεται με χρήση τοπικά αλοιφής τρινιτρικής γλυκερίνης. Στόχος της τοπικής θεραπείας είναι να μειώσει το σπασμό στην περιοχή (λόγω του πόνου) και να επιταχύνει την επούλωση. Παράλληλα, η χρήση μαλακτικών των κοπράνων θα καταστήσει πιο μαλακά τα κόπρανα, με αποτέλεσμα να διέρχονται το σημείο της σχισμής χωρίς μεγάλη προσπάθεια και χωρίς να προκαλούν πόνο και περαιτέρω τραυματισμούς.

Εφόσον δεν επιτευχθεί επούλωση μετά την πάροδο περίπου 2 εβδομάδων με την παραπάνω μέθοδο, εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας θα απαιτηθούν. Καθώς είπαμε, ο σπασμός στην περιοχή λόγω του έντονου πόνου είναι αυτός που δεν αφήνει αυτή τη μικρή σχισμή να επουλωθεί. Η "χαλάρωση" της περιοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί με 2 διαφορετικούς τρόπους:

Ένας τρόπος είναι η έγχυση Botox στην περιοχή. Το φάρμακο αυτό προκαλεί παράλυση του σφιγκτήρα, μειώνοντας το σπασμό και ευνοώντας τελικά την επούλωση. Η δράση του είναι παροδική και διαρκεί περίπου 4-6 μήνες, χρονικό διάστημα επαρκές για να επιτευχθεί η επούλωση της ραγάδος. Η έγχυση γίνεται υπό γενική αναισθησία και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ενοχλήματα μετά.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η χειρουργική διατομή του έσω σφιγκτήρα (έσω σφιγκτηροτομή). Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και μπορεί σε μικρό ποσοστό να οδηγήσει σε μικρή ακράτεια αερίων ή/και κοπράνων. Για το λόγο αυτό, την επέμβαση αυτή πραγματοποιούμε όταν όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες επούλωσης της ραγάδος έχουν αποτύχει. Εφικτή επιπλέον στον ίδιο χρόνο είναι η αφαίρεση της περιοχής του έλκους-σχισμής και τοποθέτηση στην περιοχή υγιούς ιστού από γειτονική περιοχή.