Συχνότερες Παθήσεις του Πρωκτού: Κονδυλώματα

Ποιους αφορούν και πως αντιμετωπίζονται;

Τα κονδυλώματα είναι μια σχετικά συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος. Προσβάλλουν κατά κύριο λόγο τα εξωτερικά γυναικεία και ανδρικά γεννητικά όργανα καθώς και τον πρωκτό. Συνήθως έχουν πολύ μικρό μέγεθος σαν κεφαλή καρφίτσας, ενώ μπορεί να λάβουν και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Είναι μεταδοτικά με την επαφή και οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV). Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και για το λόγο αυτό πολλές φορές οι ασθενείς δεν ξέρουν ότι τα έχουν.

Το πρόβλημα με τα κονδυλώματα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου μπορούν να προκαλέσουν προκαρκινωματώδεις καταστάσεις, που αν αφεθούν και αυτές με τη σειρά τους, προκαλούν καρκίνο. Αυτό επιβάλει την αφαίρεση τους, εφόσον αυτά ανευρεθούν.

Η θεραπεία τους συνίσταται αρχικά σε τοποθέτηση φαρμακευτικών αλοιφών-ουσιών στην εξωτερική περιοχή του πρωκτού που φέρει τα κονδυλώματα για μικρό χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις όμως που τα κονδυλώματα είναι περισσότερο εσωτερικά στον πρωκτό και στο ορθό ή υπάρχουν πολλά στην περιοχή ή οι τοπικές αλοιφές δεν έχουν καταφέρει να τα απομακρύνουν, τότε η χειρουργική αφαίρεση τους έχει απόλυτη ένδειξη.

Το χειρουργείο πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Ο πόνος είναι ελάχιστος στην μετεγχειρητική περίοδο, ενώ με τη χειρουργική αφαίρεση η επανεμφάνιση τους είναι πιο σπάνια.

Μετά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων θα πρέπει ο ασθενής να εμβολιάζεται με το εμβόλιο για τον HPV. Για τον κίνδυνο επανεμφάνισης θα πρέπει να υπάρχει συχνή εξέταση της περιοχής από δερματολόγο ή χειρουργό για αρκετούς μήνες. 

Προσοχή! θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα προφυλάξεις κατά την σεξουαλική επαφή. Ο σεξουαλικός σύντροφος θα πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως, να ελεγχθεί για την παρουσία κονδυλωμάτων και να θεραπευτεί.