Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι;
Ποιους αφορά;
Πώς αντιμετωπίζεται;

Η κύστη κόκκυγος είναι μια κύστη ή ένα σύμπλεγμα κυστών κάτω από το δέρμα στην περιοχή του κόκκυγα, μεταξύ των γλουτών. Οι κύστεις αυτές περιέχουν συνήθως τρίχες. Οι τρίχες είναι και η γενεσιουργός αιτία των κυστών αυτών, με την παλίνδρομη ανάπτυξη τους εντός του δέρματος.

Δημήτριος Β. Τσάμης MD, MSc, PhD Γενικός Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών | Καρκίνος Παχέος Εντέρου, Εκκολπώματα, Στομίες, Παρά Φύση Έδρα, Χειρουργική μιας Οπής, Λαπαροσκοπική Κολεκτομή, Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου, Ραγάδα, Αιμορροϊδες, Κύστη Κόκκυγος
Αυτές οι κύστεις λόγω της παρουσίας των τριχών φλεγμαίνουν, παράγεται πύο και άλλα υγρά, τα οποία και διαρρέουν προς τα έξω μέσω "καναλιών". Πολλές φορές όμως δημιουργούνται αποστήματα με παγιδευμένη μεγάλη ποσότητα πύου. Τα αποστήματα αυτά προκαλούν έντονο πόνο με δυσκολία στο κάθισμα, τη βάδιση και τις κινήσεις.

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να υπάρχει και να μην δημιουργεί συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές όμως είναι ορατά τα "κανάλια" από τα οποία διαρρέουν υγρά. Συχνά είναι τα προβλήματα με την καθαριότητα, καθώς λερώνονται τα εσώρουχα του ασθενούς. Επίσης αρκετά συχνός είναι ο πόνος στην περιοχή, ο οποίος καθιστά δύσκολο το πολύωρο κάθισμα και ειδικά σε ανθρώπους με καθιστική εργασία.

Η κύστη κόκκυγος είναι μια αρκετά συχνή νόσος. Προσβάλλει συχνότερα τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα αυτούς με αυξημένη τριχοφυΐα. Έτσι δεν είναι τυχαίο που προσβάλλει συχνότερα τους νεαρούς άνδρες με καταγωγή τη λεκάνη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα κατέχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παρουσίας κύστης κόκκυγος στον κόσμο.

Η παρουσία κύστης κόκκυγος καθώς και οι επιπλοκές της, όπως το απόστημα, μπορεί να αποφευχθεί με καλή υγιεινή και αποτρίχωση της περιοχής μεταξύ των γλουτών.

Εφόσον δημιουργηθεί απόστημα (εγκλωβισμένο πύο) με παρουσία έντονης ερυθρότητας και πόνου η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του με διάνοιξη του αποστήματος.

Στην περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα και την κίνηση από την παρουσία της κύστης κόκκυγος, η οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση της. 

Η χειρουργική εκτομή της γίνεται με τοπική ή με γενική αναισθησία. Αφαιρείται όλη η περιοχή που φέρει τις κύστεις και ανάλογα με την προτίμηση του ασθενούς η περιοχή αφήνεται ανοικτή, ώστε να επουλωθεί σταδιακά ή συγκλείεται με την μετάθεση υγιούς δέρματος και υποδόριου λίπους από γειτονική περιοχή. Νεότερες τεχνικές με καυτηριασμό της κύστης με χρήση Laser επίσης προσφέρουν αποτελεσματική ανακούφιση από τα ενοχλήματα.  

Για την επέμβαση κύστης κόκκυγος στην οποία το τραύμα θα αφεθεί ανοικτό ο ασθενής θα χρειαστεί να οπλιστεί με υπομονή, καθώς αλλαγές του τραύματος απαιτούνται για χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθαρισμός της περιοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί από την επόμενη ημέρα του χειρουργείου με καθαρό χλιαρό νερό. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται τις επόμενες ημέρες όταν ο ίδιος ο ασθενής νιώσει έτοιμος. Τις πρώτες εβδομάδες δεν συστήνεται το κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα. Επίσης την πρώτη εβδομάδα και μέχρι να επέλθει ικανοποιητική επούλωση θα πρέπει να αποφεύγεται το πολύωρο κάθισμα, η οδήγηση και το ντύσιμο με στενά ρούχα και εσώρουχα.

Μια εκτενής συζήτηση μαζί μας θα σας λύσει τις όποιες απορίες σας και θα σας προσφέρει μια ικανοποιητική λύση από την ενοχλητική αυτή νόσο!